Voor vragen en opmerkingen zijn wij bereikbaar via info@skillsambassade.nl

4e Meet-Up ‘Connecting the Dots’ in Den Haag

Afgelopen vrijdag 5 juli 2024 vond van 11.00 – 15.30 bij TNO in Den Haag de 4e Meet-Up ‘Connecting the Dots’ plaats. Deze Meet-Up reeks is een initiatief van Jos Sanders (Lector bij de HAN, senior scientist bij TNO en bestuurslid van de Skills Ambassade), Theo Mensen (Stichting ePortfolio Support), Harm van Lieshout (Lector Hanze Hogeschool en trekker van het SPRONG netwerk HCIMV en Tom Oosterhuis (Mevolution).

Gedreven denkers en doeners wisselen tijdens deze Meet Ups actuele inzichten en innovatieve ideeën en activiteiten uit om sámen te komen tot een meer skills gericht en daardoor inclusiever en beter functionerend ecosysteem van onderwijs en arbeidsmarkt (zie ook skills_gevraagd_2021.pdf (tno.nl), Inspiratiedocument: Samen toewerken naar een meer skillsgerichte arbeidsmarkt | SER, BenM-Skills-als-basis-voor-een-nieuwe-re-integratiepraktijk-Sanders-Post-Genabeek-en-Ballafkih.pdf (houseofskillsregioamsterdam.nl) en volg ons via www.skillsambassade.nl).

De vierde Meet Up van vrijdag 5 juli werd afgetrapt door Theo Mensen van Stichting Eportfolio Support die nut en noodzaak van nationale en internationale standaarden voor veilige en verantwoorde uitwisseling van informatie over bijvoorbeeld skills en diploma’s in het ecosysteem voor onderwijs- en arbeidsmarkt nog eens verduidelijkte. Point taken! Annemieke Toersen van Forum Standaardisatie bevestigde Theo’s boodschap en legde kort ook uit welke rol ‘haar’ Forum daarbij kan vervullen, bijvoorbeeld door overheden en ook aanbieders van tools en instrumenten aan die overheden te adviseren over de standaarden waarmee ze zouden kunnen en/of moeten werken. Hier ontstonden al meteen de nodige verbindingen.

Daarna gingen we even online en belden Europese partners in. Eerst Jasper van Loo van het Europese agentschap voor volwasseneneducatie Cedefop. Jasper gaf ons een mooie inkijk in wat Cedefop zoal deed en doet voor de transitie naar een meer skills gericht ecosysteem van onderwijs en arbeidsmarkt. Hij lichtte onder andere SkillsOVATE en European Skills and Jobs Survey en Green Skills toe. Heel indrukwekkend! Koenraad Polley van ITT DATA nam ons vervolgens vanuit Brussel even mee in de laatste release van ESCO v1.2, dé skills taal voor de Europese arbeidsmarkt. Hij liet ons zien wat ESCO doet en kan en welke belangrijke verbeteringen er recent zijn doorgevoerd.

Het eerste blok van bijdragen werd afgesloten door Martijn Bos, directeur van TalentenCampus Oss. Martijn legde ons uit wat de nieuwe Europese verordening rond Eidas2.0, de standaard voor één Europese Digitale Identiteit, aan (on)mogelijkheden biedt voor het uitwisselen van persoonlijke gegevens over onder andere actuele skills sets. Martijn nam ons onder andere mee naar actuele experimenten met badges bij het Koning Willem I College in het Brabantse land. Zeer inspirerend!

Na een korte koffiepauze presenteerde Joost van Genabeek van TNO de laatste ontwikkelingen rond de ontwikkeling van die ene Nederlandse skills taal CompetentNL. Joost leidde ons kort langs de 9 afgeronde pilots en de resultaten van de recente eindevaluatie daarvan én hij deelde met ons de plannen met CNL voor de komende jaren. Alexander van den Wall Bake, collega van Joost bij TNO, legde vervolgens voor ons zijn vingers op enkele zere plekken rond veilige en betrouwbare uitwisselbaarheid van (skills) data. Een en ander blijkt nog allesbehalve waterdicht. Alexander werkt in het Partnership for Cyber Security Innovation met vele nationale en internationale collega’s aan het realiseren van fraude-ongevoelige technische uitwisselbaarheid van (skills) data. Boeiende vraagstukken die acute aandacht vragen! Goed om te weten. Ter afsluiting van het tweede blok nam Harm van Lieshout, lector Hanze Hogeschool en trekker van het SPRONG netwerk Human Capital Innovaties voor Maatschappelijk Verdienvermogen ons nog even mee de wei in om met oog voor gedeelde en strijdige belangen van verschillende publieke en private partners in de Skills beweging, een oproep te doen samen te komen tot een ‘Skills Manifest’. Een oproep die het nodige gehoord vond en waar we bij een volgende Meet Up gezamenlijk op zullen doordenken en -doen.

Na een korte ‘smoothiebreak’ sloten Michiel van der Vlist van Skillz-Up en Laurens Waling van 8Vance met gloedvolle betogen deze 4e Meet Up af. Zij lieten hún visie op een meer skills gerichte arbeidsmarkt en het gebruik van AI daarbij zien en horen en ze deelden met ons hun praktische tools en (AI) toepassingen. Van de objectieve AI gebaseerde Matchingstools van 8Vance tot een nieuwe slimme chatbot van Skillz-Up. Die voorbeelden smaakten sowieso naar meer!

Laurens sloot deze 4e Meet Up af met de uitnodiging aan alle aanwezigen om een volgende Meet Up te gast te zijn bij 8Vance in het kleine, maar fijne, Limburgse Blerick. Een uitnodiging die we uiteraard met al onze handen hebben aangenomen.

Tot ziens dus op vrijdag 6 september 2024 bij 8Vance in Blerick.

Info via www.skillsambassade.nl.

•••CONNECTING•THE••DOTS•••

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *